T helper 1 (Th1): İnterferon gama ve IL-2 üretir, virüs ve intraselüler bakteri enfeksiyonunda rol oynar, sitotoksik T hücreleri ve makrofajların aktivasyonunu sağlar.
T helper 2 (Th2): başlıca IL-4 üretir (IL-4 ile birlikte IL-5 ve IL-13 sitokinleri de üretir), helmint gibi büyük ekstraselüler patojene karşı immün yanıtı düzenler, B hücre farklılaşması ve hümoral immün yanıtın gelişmesinde rol oynar.
T helper 17 (Th17): IL-17, IL-22 üretir, bağırsak mukozasının bütünlüğünü korumada görevlidir, nötrofillerle ilişkili diğer enfeksiyonlarda da rol oyanr.
T helper 9 (Th9): TGF-beta ve IL-4 varlığında naive CD4 T hücrelerinden dönüşür ve bol miktarda IL-9 üretir, helmint enfeksiyonunda rol oynar, ayrıca llerjik enflamasyon hastalıklarının gelişmesine katkıda bulunmakta ve anti-tümör immün yantıta rol oynamaktadır.
T helper 22 (Th22): IL-22 üretir, ilk defa enflamatuvar deri hastalığı olan hastalarda tanımlandı.
T regulatuvar (Treg): IL-10 ve TGF-beta üretir, tümörün kötüleşmesine katkıda bulunur, kazanılış bağışıklığın şiddetini ayarlar, otoimmün hastalıklardan korur.
pTreg: Bağırsak ve akciğer gibi mukozalı dokular için özellikle önemlidir. Allerjen, komensal mikroorganizma, besinle alınan antijenler ve parenteral alloantijenler gibi non-self antijenlere karşı immün yanıtı sınırlar.