Spesifik B hücresinin antijenle karşılaşma olasılığının arttırılması için antijenin sekonder lenf organlarında konsantrasyonunun arttırılması çok önemlidir. Antijen kandan süzülür ve dalakta konsantre edilir. Antijenle opsonize edilen antijenler foliküler dendiritik hücrelere (FDC) aktarılır. Antijenler FDC tarafından immün sistem hücrelerine çok uzun süre sunulabilir. FDC, diğer dendritik hücreler gibi kemik iliğinden kaynaklı değil bulunduğu organdaki hücrelerden (stromal) kaynaklıdır. FDC'ler B hücre foliküllerinin merkezinde yer alır.
Kısaca, antijen vücuda girdikten sonra kana geçmiyor ise lenf sıvısına veya lenfe girer. Antijenlerin önemli bir bölümü pasif olarak lenfe girer, toplayıcı kanallar aracılığıyla lenfatik sisteme gider ve perifer lenf düğümlerinden süzülür. Antijen lenf düğümüne girdikten sonra birçok yola sapabilir, sapacağı yol opsonizasyonun şekline bağlıdır. Komplemanla opsonize antijen (immün kompleks) lenf düğümünün subkapsüller sinüsünde (SCS) yer alan subkapsüller sinüs makrofajının (SSM) yüzyeinde bulunan kompleman reseptör 3 (CR3) ile bağlanır. Arkasından, bu kompleks pasif olarak naive B hücrenin yüzeyinde bulunan CD21 (CR2) ile bağlanır ve FDC'lere transfer edilebilecekleri foliküllere nakledilirler. Sonunda antijen kompleksi, B hücrelerine uzun süre sunulmak üzere sekonder lenf organlarının FDC'lerinde toplanır. FDC antijeni içinde bir yerde parçalamadan saklar, periyodik olarak antijeni yüzeye çıkarır. Hümoral immün yanıt sırasında çeşitli hücreler B hücresine antijen sunma işine yer alır. Genel olarak bu farklı antijen sunma modları erken ve geç B hücre yanıtının oluşmasını sağlar.
Heesters BA, van der Poel CE, Das A, Carroll MC. Antigen Presentation to B Cells. Trends Immunol. 2016 Dec;37(12):844-854. doi: 10.1016/j.it.2016.10.003. Epub 2016 Oct 25. PMID: 27793570.