CD8+ T hücrelerinin etkili olduğu mekanizmalar


CD8+ T hücrelerinin en önemli özelliği karşılaştıkları patojen tipine adapte olmalarıdır. Antijenle karşılaştığında CD8+ T hücreleri hızlı şekilde çoğalarak çok geniş bir efektör T hücre havuzu oluşturmaktadır. Efektör T hücreler bütün vücuda yayılarak enfekte hücreleri öldürür. Patojen temizlendikten sonra, efektör T hücrelerin önemli bir bölümü apopitoza gider ve uzun süre bağışıklık sağlamak için geriye sadece küçük bir hafıza T hücre topluluğu kalır. Hafıza T hücre topluluğunda ise TCM ve TEM olmak üzere iki grup vardır. TCM, santral hafıza T hücreleridir, antijenle ikinci defa karşılaşıldığında tekrar genişleme ve sürekli olarak kendini yenileme özelliklerine sahiptir. TEM ise düşük döngüye sahip, koruyuculuğu direkt sitotoksik etki ile sağlayan efektör hafıza T hücreleridir.

  1. Antijenle karşılaştıktan sonra klonal ekspansiyon gerçekleşir; T hücre havuzu önceden karşılaştığı patojeni daha kolay tanır hale gelir.
  2. Epigenetik yapının yeniden şekillenmesi, daha hızlı tepki veren hafıza hücrelerinin oluşmasını sağlar
  3. CD8+ T hafıza hücrelerinin vücudun çeşitli yerlerine yayılması, yeniden karşılaşıldığında patojenle erkenden tanıma ihtimalini arttırır. Dolaşımda (kan, lenf ve sekonder lenf organları), iki çeşit CD+ hafıza T hücreleri vardır;

Kaynaklar

Kok, L., Masopust, D. and Schumacher, T.N. The precursors of CD8+ tissue resident memory T cells: from lymphoid organs to infected tissues. Nat Rev Immunol 22, 283–293 (2022). https://doi.org/10.1038/s41577-021-00590-3

Bresser, K. et al. Replicative history marks transcriptional and functional 10 disparity in the CD8+ T cell memory pool. Nat. Immunol. https://doi.org/10.1038/s41590-022-01171-9 (2022).