Enflamasyon sırasında drene olunan lenf düğümünün T hücre bölgesinde çok sayıda olgun cDC birikir. Olgun cDC'ler yüksek seviyede antijen/MHC kompleksi sunduğundan, bu TCR'nin uzun süre güçlü bir şekilde uyarılmasına neden olur ve T hücresinin ana sinyalini oluşturur. TCR aracılığıyla başlatılan sinyalin arttırılması için aynı anda, cDC'de yüksek seviyede kostimülatör ve adezyon molekülleri eksprese edilir. Bu sayede cDC ile T hücresi arasında var olan adezyon artarken aynı zamanda etkileşimin gücü ve süresi de arttırılmış olur.
DC, antijeni yuttuktan sonra çevreden enflamatuvar sinyali alamaz ise immatür kalır, MHC ve CD80 ve CD86 gibi kostimülatör moleküllerin ekspresyonu düşük seviyede kalır (tolerojenik durumda dendritik hücre, tolDC). T hücrelerine antijen sunumu yapılırken, aynı zamanda yeterli derecede CD80/CD86 ile T hücresindeki CD28 molekülü uyarılmaz ise anerji-ilişkili genler (nuclear factor of activated T cells-NFAT kontrolünde) aktive olur ve T hücre anerjisi indüklenir.
tolDC immün töleransın idame ettirilmesine, çeşitli mekanizmalarla çok önemli katkı sağlar.
Regülatör dendritik hücre çeşitli immün modülatör molekül ve immünsüpresif molekül eksprese ederek pro-enflamatuvar immün yanıtı inhibe ederken immün töleransı arttırır. T hücre anerjisine katkıda bulunanan moleküller
Bazı mekanizmalar T hücrelerinde kolonal delesyona neden olur;
TolDC, Treg ve B regülatör hücreleri PD-L molekülü, Ig-benzeri inhibtör reseptörü IL-T3 ve IL-T4, insan lkosit antijeni G (HLA-G) anti-enflamatuvar sitokinlerden IL-10, TGF-β, IL-27 ve IL-35, retinoik asid, hem-oksijenaz ve IDO gibi moleküller üreterek uyarır.
Fucikova J, Palova-Jelinkova L, Bartunkova J, Spisek R. Induction of Tolerance and Immunity by Dendritic Cells: Mechanisms and Clinical Applications. Front Immunol. 2019;10:2393.