Çekirdeği olmayan hüceler (prokaryot) hücre siklüsü binary fission ile olur. Çekrideği olan hücrelerde (ökaryot) hücre siklüsü üç periyoda ayrılır: interfaz, mitotik (M) faz ve sitokinez. İnterfazda hücre büyür, kendi bölünmesi için mitoz hazırlığına girer ve gerekli besinleri biriktirir sonra DNA’sını iki katına çıkarır. Mitoz fazında hücre iki ayrı hücre olur ve yeni hücrelere yavru hücreler adı verilir. Son period olan sitokinezde ise artık yeni hücre tamamen bağımsız bir hücre halini alır.
Bölünmeyen hücreler G1’den G0’a geçerek uzun süre hareketsiz kalırlar (genellikle nöronlar). Bu genellikle tamamen farklılaşmış hücreler için geçerlidir. Bu gibi hücrelerin bölünmesi kanserleşmesi gibi anormal bir durumdur. Bazı hücreler ise (bazı karaciğer, böbrek, mide hücreleri gibi) G0 fazına yarı kalıcı olarak girer. Birçok hücre ise hiçbir zaman G0 fazına girmez ve hayat boyunca bölünmeye devam eder (epitel hücreleri gibi).
Hücre bölünmeye başlamadan önce bütün besinleri alması gerekir. Bütün hazırlıklar interfaz fazında yapılır. İnterfaz yeni oluşan hücre ve çekirdeğinde hücre tekrar bölünmeden önce yapılan değişiklikler serisidir. G0’a dinlenme fazı denmesinin nedeni bölünmeye ait her hangi bir hazırlığın olmamasıydı, interfazda ise hareket vardır. Tipik olarak interfaz hücrenin siklusunun için geçen zamanın %90’nını alır.
İnterfazın üç basamağı vardır: G1, S ve G2. Hücrenin çekirdeğindeki kromozomlar S basamağında ikiye katlanır.