Kanser tedavisinde klasik olarak cerrahi tedavi, radyoterapi ve ilaç tedavisi üçlüsü uygulanmaktadır. Dördüncü bir kanser tedavisi yöntemi ise hedeflenmiş tedavidir (targeted therapy). Hedeflenmiş tedavide kanser hücrelerinin çoğalmasında rol oynayan proteinler hedef alınmaktadır. Bu nedenle hedeflenmiş tedavi genel olarak küçük molekül ağırlıklı ilaçlar veya monoklonal antikorlardan oluşur. Son yıllarda, immune checkpoint (IC) gibi kanser immünoterapileri hızla gelişmektedir ve cerrahi tedavi, radyoterapi, ilaç tedavisi ve hedeflenmiş tedaviden sonra beşinci kanser tedavisin yöntemini oluşturur. Anti-programlanmış ölüm (PD) tedavisi birçok tümörde etkili olmasına rağmen sadece %25 hastada yanıt alınmaktadır. IC tedavisinin ana hedefi hafif bir enflamasyona neden olduğundan dolayı tümörü bağışıklık sisteminden korunmasını sağlayan anti-tümör immünyetmezliğinin (özellikle antijen ilişkili sitotoksik T hücrelerinde) immünsüprese tümör mikroçevrede ortadan kaldırılmasıdır. Hafif enflamasyon tümör gelişmesini desteklerken, akut ve güçlü bir enflamasyon tümöre karşı bir etki gösterir. Bu nedenle kanser tedavisinde gelinen son noktada onkolitik virüsler, immünojenik hücre ölümleri ve piropitoz gibi kavramlarla protümör enflamasyonu antitümör enflamasyonuna çevirmektir.
Kanser immünoterapisinin amacı özellikle tümör reaktif CD8+ T hücrelerinin hareketlenmesi ve bu sayede tümör hücrelerin antitümör bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Piropitoz, gasdermin (GSDM) tarafından başlatılan programlanmış litik hücre ölümü sonucunda hücresel antijenlerin, hasarla-ilişkili moleküler paternlerin (DAMP) ve sitokinlerin salınmasıdır. Piropitoz aracılığıyla elde edilen tümör antijenleri ve DAMP'lar tümör mikroçevredeki immünsüpresyonu geri çevirerek dendritik hücreler tarafından tümör antijenlerinin sunulmasını arttırır, bu sayede antitümör bağışıklıkta belirgin bir artış görülür.
Fang Y, Tang Y, Huang B. Pyroptosis: A road to next-generation cancer immunotherapy. Semin Immunol. 2023 Jul;68:101782. doi: 10.1016/j.smim.2023.101782. Epub 2023 Jun 9. PMID: 37302166.