Fonksiyonlarına göre çok çeşitli RPP'ler vardır. Bunlar arasında en iyi bilinenleri Toll-like reseptörlerdir (TLR). TLR transmembran reseptörlerdir ve virüs nükleik asidi ile lipopolisakkarid, lipoteikoik asit gibi çeşitli bakteri ürünlerini tanır. TLR, enflamatuar ve antimikrobiyal yanıtın başlamasını sağlar, bunun yanıda başka ne gibi fonksiyonlarının olduğu henüz tam olarak bilinmemektedir.
Enflamatuar yanıtta, TLR'ler dokuda yerleşik halde bulunan makrofajların pro-enflamatuar sitokin (TNF, IL-1β ve IL-6 gibi lokal ve sistemik enflamatuar yanıtı koordine eden sitokinler) üretmelerini sağlar. TNF ve IL-1β bölgede bulunan lokal endotellerin vazodilatoasyon yapmasını ve böylece kan damarlarının permabilitesinin artmasını sağlar. Bu sitokinlerin ektisi sayesinde serum proteinleri ve lökositler enfeksiyon bölgesine geçmektedir. Endotelde doku faktörlerinin (koagülasyon faktör III olarak da bilinmektedir) miktarı artar ve ortaya çıkan koagülasyon sayesinde mikroorganizmaların kana yayılmaları engellenir. IL-1β ile birlikte IL-6 hepatositleri, kollektin ve pentraksin gibi akut faz reaktanları üretmeleri için uyarır. Kollektin ve pentraksin gibi akut faz reaktanları sırasıyla kompleman aktivasyonuna, patojenlerin opsonizasyonuna ve makrofaj, nötrofil gibi hücrelerin patojeni fagositozuna yardımcı olmaktadır. Bütün bunların hepsi TLR'in indirekt olarak antimikrobiyal etkisi ile ilişkilidir.
Farelerde TLR'ler, makrofajları antimirobiyal protein ve peptid üretmeleri için uyarır. İnsanda bunun farklı olabilileceği, insan makrofajlarının uyarılmasında farklı olarak indüklenebilir nitrik oksid sentetaz (iNOS) sentezlenmediği gösterilmektedir; bunun yerine insan keratinositleri, antimikrobiyal aktivite için gerekli olan vitamin D sentezler. Vitamin D sentezi için güneş ışığının gerekli olduğu hatırlanacak olursa bu durumda, antimikrobiyal savunmada vitamin D ihtiyacının insanda diurnal olarak karşılandığı söylenebilir.
Dektin 1, C-tip lektin ailesinin üyesi olan bir transmembran reseptörüdür ve dendritik hücre, makrofaj yüzeyinde bulunan β-glukana bağlanır. Dektin 1'de, SYK protein kinaza bağlanarak CARD9, Bcl-10 ve MALT1 sinyal yolağını aktive eden atipik ITAM (immunoreceptor tyrosine-based actibvation motif) vardır. Bu PRR antifungal savunmada yer alan fungal patojenin fagositozu, antimikrobiyal yanıtın başlamsı ve sitokin üretilmesi aşamalarında rol oynar.